کتاب رساله لقاء الله که از عارف کامل مرحوم ميرزا جواد آقا ملکی تبريزی است، در ميان اهل سلوک به «تازیانه سلوک» شهرت دارد، زیرا براي راه انداختن مبتديان و افزايش شور و حال متوسّطان کمنظير و يا بينظير است.
اين کتاب که از عارف کامل مرحوم ميرزا جواد آقا ملکي تبريزي است، در ميان اهل سلوک به «تازيانه سلوک» شهرت دارد، زیرا براي راه انداختن مبتديان و افزايش شور و حال متوسّطان کمنظير و يا بينظير است. استاد در اين باره در جايي فرمودهاند:
«کتاب لقاءالله ايشان آتشي مخصوص دارد و براي فتح باب سالکين الي الله کليد و رمز موفقيت است»[۱] .
مرحوم ملکي تبريزي فقيهي متعبّد و عارفي شوريدهحال بود. فقه را از بزرگاني همچون آقا رضا همداني فرا گرفت و عرفان عملي را نزد عارف کامل و مربّي کم نظير ملا حسينقلي همداني گذراند و در زمان استاد در ميان شاگردان از انگشتشماران گشت تا آنجا که استادش تربيت برخي شاگردان جديد را به او حواله ميکرد. روز عيد قربان ۱۳۴۳ در شهر قم هنگام نماز صبح رحلت کرد و در قبرستان نوراني شيخان نزديک حرم مطهر حضرت معصومه۳ دفن شد و اينک مرقدش مزار اهل دل است. تاليفاتي در عرفان و فقه و اصول دارد که متاسفانه بعضي تاکنون چاپ نشده است.
سه کتاب اسرار الصلوة به عربي و المراقبات يا اعمال السنّه به عربي و لقاء الله به عربي و فارسي از آثار عرفاني او به حساب ميآيد و بسيار مورد توجه اهل سلوک است.
بخش آغازين کتاب لقاء الله فارسي و بخش پايانياش عربي است و به نظر حقير سرّ عربي نگاشتن شايد اين است که اين بخش مشتمل بر بحث «وحدت وجود» است و ايشان خواسته هر کس به مطالعة آن نپردازد، بلکه تنها طلاب و فضلا از آن استفاده کنند.
به هر حال برخي عناوين اين کتاب به اين شرح است:
البته، همانگونه که در مورد کتابهاي قبل گفتيم، اين اشکالات هرگز از ارزش ذاتي کتاب نميکاهد. حقير به دستور استاد، اولين کتاب مورد مطالعهام را همين کتاب قرار دادم و بهرة بسيار بردم و به هر طالبي از طالبان راه حقيقت که معرّفي کردم، تأثيرش مشهود بود. خداوند مؤلّف عارفش را جزاي خير دهد و به ما توفيق چشيدن لقايش را در همين نشأه کرامت فرمايد. آمين، رب العالمين.
۱. اللهشناسي، ج۲، ص۴۰.