فیض مقدس دومین مرحله از فیض الهی میباشد که خارج از صقع ربوبی بوده و تعینهای خلقی را سامان میدهد.
فیض خداوند براساس «قاعدة الواحد»، یک فیض است. این فیض که نفس رحمانی نام دارد دو مرحله دارد؛ مرحلهای از آن در صقع ربوبی و مرحله دیگر آن در خارج از صقع ربوبی امتداد دارد. مرحلة درون صقعی آن که باطن نفس رحمانی است «فیض اقدس» نام دارد. به وسیله فیض اقدس که طیفی از اسمای علمی خداوند است - به ترتیبی که گفته شد - اعیان ثابته یعنی ماهیات اشیا به صورت علمی (صور علمیه) پدید میآید.
اما مرحلة دوم فیض که مرحلة برون صقعی آن است و ظاهر نفس رحمانی میباشد، «فیض مقدس» نامیده میشود. فیض مقدس برخلاف فیض اقدس که ظهور علمی اسمهای خداوند بود، ظهور عینی و وجودی نامهای خدای سبحان است. در این فیض همة آنچه صدرالمتألهین پیرامون تشکیک در وجود جاری کرده است، جریان مییابد، البته با این تفاوت که صدرا تشکیک را در وجود حقیقی و عرفا آن را در وجود مجازی جاری ساختهاند. پیرو سریان تشکیکی فیض مقدس - که طیفی از اسمای وجودی است - اعیان خارجه، ماهیات خارجی یا همان تعینهای خلقی پدیدار شده و خلقت روی میدهد. البته کاملاً روشن است که فیض مقدس (یعنی اسمای خارجی و کونیه) و به تبع آن اعیان خارجه مطابق فیض اقدس و اعیان ثابته تحقق مییابند یعنی نظام خلقت براساس علم خدا شکل میگیرد.
بنابراین فیض اقدس، مرحله علمی فیض خداوند و نفس رحمانی و فیض مقدس مرحله وجودی این فیض میباشد. محقق قیصری دربارة اقسام فیض میگوید:
الفیض الإلهی ینقسم بالفیض الاقدس والفیض المقدس وبالاول یحصل الاعیان الثابتة واستعداداتها الاصلیة فیالعلم وبالثانی یحصل تلک الاعیان فی الخارج مع لوازمها وتوابعها؛ فیض خداوند بر دو گونة فیض اقدس و مقدس تقسیم میشود که با فیض اقدس، اعیان ثابته و استعدادهای اصلی آنها در علم خداوند [و تعین ثانی] حاصل میشود و با فیض مقدس، همان اعیان با لوازم و توابع آن در خارج تحقق مییابد.
منبع: مبانی عرفان اسلامی