مناسبات این روز
روز بیست و چهارم ذیالحجه روز مباهله و همچنین روزی است که اميرالمؤمنين عليه السّلام انگشترى خود را در حال ركوع به فقير بخشيد که خداوند نيز او را در كتاب خود، به عنوان ولىّ مؤمنين معرفى نموده و صفات نيكى را براى او برشمرد:
إِنَّما وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذينَ آمَنُوا الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ راكِعُونَ [۱]
ولىّ شما، تنها خدا و پيامبر اوست و كسانى كه ايمان آوردهاند: همان كسانى كه نماز برپا مىدارند و در حال ركوع زكات مىدهند.
مباهله
مباهله پیامبر اسلام در این روز با مسیحیان موجب خوارى آنان شد، ایشان بعد از مباهله مجبور به پرداخت جزیه شدند.
آيه مباهله در اين روز نازل شد: فَمَنْ حَاجَّكَ فيهِ مِنْ بَعْدِ ما جاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَكُمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَكُمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكاذِبين [۲] و پیامبر گرامی اسلام با به همراه بردن امیرالمومنین و فاطمه زهرا و امام حسن و امام حسین علیهم السلام به مباهله پرداخته که موجب عزت اسلام شد.
در این آيه على عليه السّلام نفس پيامبر شمرده شده كه اين امر خود دليلى بر حقانيت شيعه است.
دعای مباهله
در این روز چند دعا وارد شده:
مهمترین آنها دعای رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و سلّم مىباشد که با جمله اللهم انى اسئلك من بهائك بابهاها... آغاز میشود.امام صادق از امام باقر نقل میکنند که فرمودند:
اگر بگويم اسم اعظم خداوند در اين دعا مىباشد، راست گفتهام. و اگر مردم مىدانستند اين دعا چه اثرى در اجابت دعا دارد با تمام توان براى آموختن آن تلاش مىكردند.
سيد ابن طاووس میگوید:
من نيز براى برآورده شدن حاجاتم آن را خوانده و به نتيجه مىرسم.
اين دعا را جبرييل عليه السّلام براى رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و سلّم آورده و گفت:
با وصى، دو نوه و دخترت با آنان مباهله كن و اين دعا را بخوان.
همچنين از دعاهاى اين روز مىتوان دعاى گرانقدرى را كه به امير المؤمنين عليه السّلام منسوب است، نام برد. متن اين دعا بهترين گواه بر درستى اين نسبت است. زيرا در آن دعا، اشارات فراوانى به معانى نامهاى خداوند و آثار آن شده كه اين كار از كسى جز آنان يا كسانى كه از آنان آموخته باشند، برنمىآيد.