عرفان و حکمت
عرفان و حکمت در پرتو قرآن و عترت
تبیین عقلی و نقلی عرفان و حکمت و پاسخ به شبهات
صفحه‌اصلیدانشنامهمقالاتتماس با ما

آیا زن به طفیل مرد آفریده شده است؟

آيا خلقت حوّا از زوائد بدن حضرت آدم عليه‌السلام صورت گرفته است؟

آیت الله جوادی آملی
پاسخ:۱

منبع: نسيم انديشه دفتر دوم - صفحه ۱۸ و ۱۹


ظواهر آياتِ مربوط به اصل آفرينش انسان، و برخي احاديث، نشان مي‌دهد كه آدم و حوّا عليهماالسلام هر دو از يك گوهرند و از نظر گوهر وجودي، هيچ امتيازي ميان آنها نيست. خداي سبحان در قرآن كريم فرمود:

(ياَيُّهَا النّاسُ اتَّقوا رَبَّكُمُ الَّذي خَلَقَكُم مِن نَفسٍ وحِدَةٍ وخَلَقَ مِنها زَوجَها وبَثَّ مِنهُما رِجالًا كَثيرًا ونِساء) [۱][/پانویس]؛ اي مردم! از پروردگارتان كه شما را از نفس واحده آفريد و جفتش را نيز از او (همان نفس واحده) آفريد و از آن دو، مردان و زنان بسياري پراكند، پروا داريد.

منظور از «نفس» در اين آيه، همانا گوهر، ذات، اصل و واقعيت عيني شي‌ء است؛ نه روح، جان و...، بر اين اساس، اولاً همه انسان‌ها (زن و مرد، زيرا كلمه ناس شامل همگان مي‌شود) از يك ذات و گوهر خلق شده‌اند و مبدأ قابلي آفرينش همه انسان‌ها يك چيز است و ثانياً نخستين زن (حضرت حوّا) كه همسر نخستين مرد (حضرت آدم عليه‌السلام ) است، از همان ذات و گوهر عيني آفريده شده است؛ نه از گوهر ديگر يا فرع بر مرد و زائد و طفيلي وي، بلكه خداي سبحان نخستين زن را از همان ذات و اصلي آفريد كه همه مردها را از آن خلق كرد، بنابراين در اين زمينه، مردها هيچ مزيّتي بر زنان ندارند.

پانویس

۱. [پانویس]سوره نساء، آيه ۱.