کیفیت نماز حضرت سلمان در سه روز اول و پانزدهم و آخر ماه رجب در این متن بیان شده است.
سید قدّس سرّه در اقبال روایت نموده است که سلمان فارسی گفت:
روز آخر جمادی الاخری در وقتی که پیش از آن هیچگاه در آن وقت به دیدن رسول خدا صلّی اللّه علیه و آله و سلّم نرفته بودم، بدیدنش رفتم. حضرت فرمودند: سلمان تو از ما اهل بیت هستی. نمیخواهی تو را از چیزی آگاه نمایم؟ گفتم: چرا، میخواهم، پدر و مادرم فدای تو، ای رسول خدا - ای سلمان هیچ مرد مؤمن یا زن مؤمنی در این ماه (ماه رجب) سی رکعت نماز نمیگزارد که در هر رکعتی فاتحه الکتاب را یک بار، قل هو اللّه احد را سه بار و قل یا أیها الکافرونرا سه بار بخواند مگر این که خداوند متعال هر گناهی را که در خردسالی یا بزرگسالی مرتکب شده، برای او پاک کرده و مانند پاداش کسی که تمام این ماه را روزه گرفته به او عطا میکند، در نزد خداوند تا سال آینده از نمازگزاران نوشته شده و هر روز عمل شهیدی از شهدای بدر برای او بالا میرود. و در عوض هر روز از آن که روزه میگیرد، عبادت یک سال برای او نوشته شده و هزار درجه بالا میرود. و اگر تمام ماه را روزه بگیرد خداوند او را از آتش نجات داده و بهشت را برای او قرار میدهد. ای سلمان اینها را جبرئیل به من اطلاع داد. و گفت: ای محمد این علامتی بین شما و منافقین است زیرا منافقین این نماز را نمیخوانند.
- ای رسول خدا صلّی اللّه علیه و آله و سلّم مرا از چگونگی خواندن و زمان آن آگاه کن - سلمان در اول آن (رجب) ده رکعت بجا میآوری، در هر رکعت سوره «فاتحه» یک بار و«قل هو اللّه احد»سه بار و«قل یا أیها الکافرون»را سه بار میخوانی و هنگامی که سلام - نماز را - دادی، دستهایت را (به دعا) بلند میکنی و میگویی:«لا إله إلا اللّه وحده لا شریک له، له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حيّ لا یموت بیده الخیر و هو علی کلّ شیء قدیر اللّهمّ لا مانع لما اعطیت و لا معطی لما منعت و لا ینفع ذا لجدّ منک الجدّ» سپس دستهایت را بصورتت بکش».
دنباله روایت در هنگام بیان اعمال وسط و آخر ماه خواهد آمد.
کسی که اسلام را تصدیق نموده و به پیامبر راستگو صلّی اللّه علیه و آله و سلّم ایمان دارد، حتما مشتاق عمل بامثال این عبادات - که اخبار رسالت پرده از ثوابهای زیاد آن که عقل از آن به شگفت میآید، برداشته - میگردد.
روز پانزدهم و قسمت دوم نماز سلمان رحمه اللّه
از کارهای بسیار مهم در این روز خواندن ده رکعت از نماز سلمان محمدی صلّی اللّه علیه و آله و سلّم است. کیفیت این نماز همانطور است که در روز اول ماه خواند، ولی فرقش با روز اول این است که بعد از سلام هر دو رکعت نماز، دستهای خود را به دعا بلند کرده و بجای دعایی که در روز اول ماه گفتیم این دعا را میخواند«لا إله إلا اللّه وحده لا شریک له، له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حيّ لا یموت بیده الخیر و هو علی کلّ شیء قدیر إلها واحدا أحدا فردا صمدا لم یتخذ صاحبة و لا ولدا»
سپس دستهای خود را به صورتش میکشد.
روز آخر و قسمت سوم نماز سلمان رحمه اللّه
مرحله مهم دیگری که در این ماه برای سالک وجود دارد روز آخر این ماه است.
از مهمترین اعمال این روز خواندن قسمت سوم نماز سلمان رحمه اللّه - که در مطالب روز اول شرح آن گذشت - میباشد. قسمت سوم آن نیز مانند دو قسمت پیشین ده رکعت است جز این که بجای دعاهای قبل بین هر دو رکعتی این دعا را میخواند:«لا إله إلا اللّه وحده لا شریک له له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حيّ لا یموت بیده الخیر و هو علی کلّ شیء قدیر و صلّی اللّه علی سيّدنا محمّد و آله الطّاهرین و لا حول و لاقوّة الا باللّه العليّ العظیم.»
اکنون این سؤال پیش میآید که آیا میتوان در مورد عدم صحت سند این روایت بحث کرد یا نه؟ جواب این است که به دو جهت درست نیست در مورد عدم صحت سند آن بحث نمود:
۱: چیزی که این اندازه بزرگ و مهم باشد احتمال آن کافی است در حالی که صادر شدن این اخبار مظنون و مورد گمان بوده و از احتمال بالاتر است.
۲: در روایات معتبر بسیاری آمده است که اگر کسی ثواب عملی را بشنود و بخاطر ثوابش آن را انجام دهد، خداوند آن ثواب را به او عطا میکند گرچه آن گونه نباشد که او شنیده است. بنابراین، این اخبار معتبر هر عذری را از جهت سند قطع میکند.
و ای عاقل نهایت سعی و کوشش خود را بکار گیر. زیرا عقلا در بدست آوردن فواید بزرگ کسالتی از خود نشان نمیدهند. در مقابل تو روز بسیار ترسناکی است، با ترسها و خطرهای بزرگ که در این روز نیازمندترین افراد خواهی بود و چه میدانی شاید در این روز به یک کار خوب احتیاج داشته باشی تا در موقع حساب کارهای خوب تو بیشتر بوده و با فضل خدا وارد بهشت شوی ولی همین یک کار خوب را نیافته و پدر و فرزندانت نیز که عمر و مال و حتی دین خود را فدای آنان نمودی آن را به تو نمیدهند. «روزی که مال و فرزندان سودی نمیرسانند.»
ثوابهایی که در این روایات آمده سبب نمیشود که اهل فضل نتوانند در نیت خود، فقط شایستگی خداوند را در نظر گرفته و یا برای این دسته گفتن این ثوابها بیثمر باشد. زیرا کسی که بخاطر شایستگی خداوند عبادت میکند، نه بخاطر پاداش، با شنیدن این روایات میتواند مقدار محبوبیت این اعمال را نزد خداوند فهمیده و برای بدست آوردن رضایت او بیشتر تلاش کند.