ابن فهد حلی محدث، فقیه و عارف امامی، از شاگردان شهید اول که بیشتر به خاطر اثر مهمش در دعا: عدة الداعى و نجاح الساعى به این بحث مشهور شده است.
اِبْن ِ فَهْدِ حِلّى فقیه امامی. زادگاه وي به درستى دانسته نيست، اما همين مقدار روشن است كه زمانى در حلّه اقامت داشته و در مدرسۀ زينيّه به تدريس مشغول بوده است . همچنين وي بخشى از عمر خود را در كربلا سپري كرده است [۱].
وي نزد شاگردان فخرالمحققين و شهيد اول به تحصيل فقه و حديث پرداخت [۲].
آقابزرگ (۱۳/۱۰۸) بدون ذكر دليلى او را از شاگردان شهيد اول دانسته است ، اما اين مقدار روشن است كه وي در ۸۲۴ق /۱۴۲۱م در جزين از على بن محمد بن مكى ، فرزند شهيد اول ، به دريافت اجازه نايل شده است [۳].
از استادان وي مىتوان ، على بن خازن حائري ، على بن يوسف بن عبدالجليل نيلى ، ابن متوج بحرانى ، مقداد بن عبدالله سيوري ، جمال الدين ابن اعرج عميدي و على بن عبدالحميد نسابة حسينى را نام برد [۴]
و مهمترين شاگردان وي را على بن هلال جزايري ، ابن راشد قطيفى ، عبدالسميع بن فياض اسدي ، ابن عشرة كركى ، مفلح بن حسن صيمري ، محمد بن محمد بن حسن حولانى و سيد محمد بن فلاح مشعشعى بايد دانست [۵].
از آن رو كه ابن فهد به زهد و تقوي شهره بوده و آثاري نيز در اخلاق و عرفان نوشته ، شوشتري (۱/۵۷۹) وي را صوفى و مرتاض خوانده است .
ابن فهد در ۸۴ سالگى درگذشت [۶] و بنا به گفتۀ خوانساري (۱/۷۴) مدفن وي در كربلا در جنب خيمهگاه واقع شده است .
همچنين مجموعهاي از رسالههاي ابن فهد تحت عنوان الرسائل العشر در قم ، ۱۴۰۹ق چاپ شده است كه عبارتند از:
و نيز چند كتاب ديگر از جمله استخراج الحوادث كه متضمن پيشگوييهايى براساس سخنان حضرت على (علیهالسلام ) بوده ، به وي منسوب است [۱۶].
شوشتري (۲/۳۹۵-۳۹۶) مدعى شده است كه نزد ابن فهد كتابى در زمينۀ علوم غريبه بوده كه در هنگام مرگ ، آن را به فردي سپرده و از وي خواسته بود كه آن را در رود فرات اندازد. براساس همين روايت سيدمحمد بن فلاح مشعشعى كه در آغاز، از شاگردان ابن فهد بوده است ، آن كتاب را با حيله به چنگ آورد و با استفاده از مطالب آن ، بر خوزستان استيلا يافت .
آقا بزرگ اين كتاب را همان استخراج الحوادث دانسته كه به نظر درست نمىآيد.
۱. خوانساري ، ۱/۷۱-۷۲
۲. حرعاملى ، ۲/۲۱؛ خوانساري ، ۱/۷۲
۳. افندي ، ۱/۶۴
۴. ابن فهد، ۱/۱۹۴؛ شوشتري ، ۱/۵۷۹؛ ابن ابى جمهور، ۱/۸؛ خوانساري ، همانجا
۵. شوشتري ، ۱/۵۸۰؛ ابن ابى جمهور، همانجا؛ حرعاملى ، ۱/۷۵؛ مجلسى ، ۱۰۵/۲۶-۲۷؛ افندي ، ۳/۱۲۱؛ خوانساري ، ۱/۷۳، ۷/۱۶۹
۶. بحرالعلوم ، ۲/۱۱۱
۷. آقابزرگ ، ۱/۳۹۳
۸. همو، ۴/۴۷۵
۹. همو، ۷/۲۴۷
۱۰. همو، ۵/۲۲۳
۱۱. همو، ۴/۲۲۸
۱۲. آقا بزرگ ، ۱۶/۲۹۳
۱۳. آستان قدس ، ۲/۱۳۰-۱۳۱، ۵/۴۸۷؛ شورا، ۱۲/۲۲۶
۱۴. مرعشى ، شم (۲)۴۱۵۰
۱۵. آقا بزرگ ، ۲۵/۱۶۴
۱۶. آقا بزرگ ، ۲/۲۱، ۸/۶۸، ۱۳/۱۰۸، ۲۰/۳۹، ۲۴/۷۴