آيتالله مصباح تأکيد کرد: با وجود شرايط کنوني جامعه جهاني، گسترش عرفانهاي کاذب، و نياز روز افزون انسانها به معنويت ، جاي خالي عرفان اسلامي احساس ميشود و مسئوليت حوزه در قبال اين امر مهم بيشتر شده است.
به گزارش پایگاه عرفان و حکمت در پرتو قرآن و عترت، به نقل از پايگاه اطلاع رساني مرکز آثار علامه مصباح، ايشان در ديدار با اعضاي کارگروه دعا وتوسل معاونت تهذيب حوزه علميه قم که در تاريخ ۹ ارديبهشت ۹۳ در مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد ضمن گراميداشت شهادت شهيد مطهري و روز معلم خاطرنشان کرد: يک نگاه کلي به منابع اسلامي و شناخت معارف ديني در سطوح مختلف نشان ميدهد که محتواي اين معارف بسيار فراتر از چيزهايي است که معمولا به آن اشتغال داريم.
وي با بيان اينکه وظيفه روحانيت تبيين معارف اهلبيت (عليهم السلام) است، خاطرنشان کرد: با توجه به اين گستردگي معارف اهلبيت (عليهم السلام) بايد اعتراف کنيم که خيلي در اين زمينه جاي کار وجود دارد و کمبود زيادي احساس ميشود.
ايشان با اشاره به کلام حضرت امام (ره) در خصوص اينکه دعا و مناجات قرآن صاعد هستند، اظهار داشت: بسياري از رواياتي که در منابع ديني ما از کلام معصومين بيان شده به مناجات ها، دعاها و توسلات مربوط ميشود که معمولا مورد غفلت قرار گرفته است.
علامه مصباح ريشه کم توجهي به برخي موضوعات و دستههايي از روايات را نتيجه فشارهايي دانست که قبل از انقلاب، توسط رژيم ستمشاهي به روحانيت وارد ميشد و يادآور شد: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، تحول عظيمي در برنامههاي حوزه و تفکر حوزويان ايجاد شد که در طول چند دهه شاهد آثارش هستيم.
وي با اشاره به نامه حضرت علي (ع) به مالک اشتر خاطرنشان کرد: حضرت در اين نامه به مالک اشتر ميفرمايد: "بهترين اوقات خود را به مناجات با خداوند اختصاص بده" و اين سفارش نشان از جايگاه رفيع دعا و مناجات در رشد و تعالي انسان در هر منصب و مسئوليتي دارد.
ايشان با بيان اينکه بخش مهمي از مسئوليتهاي حوزه به بخش تربيتي تعلق ميگيرد، يادآور شد: در کنار آشنايي و اهتمام علمي به زيارات و ادعيه، بايد جنبههاي عملي آن را نيز توجه کنيم و در تربيت عملي نيز کمبودها را جبران کنيم.
آيتالله مصباح، کلام مقام معظم رهبري در سفر به قم که فرمودند: "سعي کنيد در حوزه ۳۰ هزار نماز شب خوان تربيت شود" را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: اين کلام مقام معظم رهبري چراغ راهي براي تقويت جنبههاي عملي و تربيتي در حوزه علميه است که بايد مورد توجه و عنايت ويژه قرار گيرد.
وي اضافه کرد: در زماني که حوزه علميه قم با حدود ۷۰۰ طلبه تازه تشکيل شده بود، ما حداقل ۷ استاد اخلاق نظير آيتالله شاه آباديها داشتيم اما امروز با وجود نزديک به ۷۰۰۰۰ هزار طلبه نميتوان به اندازه انگشتان يک دست، استاد اخلاق نظير آيتالله شاه آبادي و... در حوزه معرفي کنيم.
ايشان ادامه داد: با وجود شرايط کنوني جامعه جهاني، گسترش عرفانهاي کاذب، و نياز روز افزون انسانها به معنويت ، جاي خالي عرفان اسلامي احساس ميشود و مسئوليت حوزه در قبال اين امر مهم بيشتر شده است.
علامه مصباح تأکيد کرد: اين نقصها با مطالعه و تحقيق علمي در خصوص ادعيه و زيارات تحقق نمييابد بلکه برنامه و تربيت عملي نياز دارد.
ايشان در پايان خاطرنشان کرد: بايد به دعا و زيارات با دو نظر نگاه کرد: نظر تعليمي و نظر تربيتي؛ که ما در هر دو جهت نياز به توجه، برنامه ريزي و کار بيشتر داريم.
منبع: mesbahyazdi.ir